Et klassisk, slitent gårdsrom på Oslo øst ble med enkle grep forvandlet til et åpent og ærlig tilholdssted for sameienes beboere.

De to sameiene Sverdrups gate 9 / Prof. Lockmanns gate 2 hadde felles gårdsrom, til sammen 185 kvm, skilt fra hverandre med en utvokst hekk som var like lurvete og ustelt som gårdsrommet for øvrig. Det var rett og slett utrivelig, og uegnet for opphold, men sameiet så potensialet og hadde vilje og evne til å gå i gang med opprusting.

Det dominerende elementet er en platting i trykkimpregnert tre, 3,5 x 14 meter, med tre trappetrinn som forbinder gårdsrommets to ulike nivåer – og bokstavelig talt de to sameiene. Øvrig gulv er lagt i brostein og asfalt. To åpne boder gir sykkelparkering og avfallscontainere under tak.

Overvann fra tak og gårdsrom blir ledet til eget, nytt fordrøyningsbasseng. Gårdsrommet har nesten ikke sol, og det er derfor foreslått skyggeelskende stauder.

Grepene har inspirert beboerne til å bruke og oppholde i gårdsrommet på en helt annen måte enn før. For en drøy mill. kroner har sameiet gjennomført en ublodig revolusjon og transformert bakgården fra trist til trivelig. 

 

Sted

Grünerløkka, Oslo

Byggherre

Boligsameiene Sverdrupsgate 9 og Prof. Lochmans gate 2

Omfang/ kostnad

1 mill.

Status

Ferdigstilt 2010