Flytebrygge med landgang, uten moringer eller bunnfeste, med is vinterstid? «Umulig», sa bryggebransjen. «Mulig», sa bar bakke.

Nisser i Telemark er Norges 13. største innsjø – en 35 km lang og 1-3 km bred fjord. Vinden får godt tak i innsjøen som ligger rett nord/sør, og gjennom sommersesongen varierer vannstanden 1,5-2m. De ytre forholdene ligner de man finner langs sørlandskysten.

Utfordringen var å finne en konstruksjon som kunne ta opp vannstandsendringene, tåle vind og bølger, ikke kreve sveising eller bistand fra metallverksted, ha to båtplasser og fungere som et trygt landfeste for brukerne av hytta, i alle aldre. Samtidig som konstruksjonen skulle være minst mulig prangende og gli inn i landskapet, og lett kunne dras på land slik at isen ikke ødelegger den.

Tradisjonelt løses flytebryggekonstruksjon med moringer og fester til land som tar opp bevegelser fra bølger. Men grove kjettinger ville forstyrre båt- og badeliv, gjøre konstruksjon dyrere og vanskeligere å håndtere når brygga skulle på land i vintersesongen. Fleksibel kobling til land ville gjøre konstruksjonen lealaus.

Brygga ble passert ytterst i en liten vestvendt bukt, relativt godt skjermet for de framherskende vindretningene nord/sør, og uten vind og bølgepress fra øst. Etter utallige finurlige utkast ala Reodor Felgen havnet vi på en enkel løsning der landgangen ble festet med bolter i berg (granitt) som samtidig fungerte som hengsler, og forsterket med en wire for å ta vindpress fra vest og sør. Konstruksjonen er også leddet mellom landgang og selve brygga.

Flyteelementene er plasttønner, opprinnelig brukt til flytende såpe for bilvaskehaller. Disse er halvfulle av vann, for ballast. Materialer i trykkimpregnert furu. Bryggas vekt uten ballast er 450 kg, med ballast et drøyt tonn. Brygga har fire bein, med hjul, og vinsjes på land på sandstrand innerst i bukta, før isen legger seg. Landgangen legges oppå brygga før vinterlagring.

Takk til Biltema for godt utvalg i jernvare, og ikke minst for at ubrukt stæsj kan byttes...

Utførelse og konstruksjon Audun Wik, Knut Hallgeir Wik

Sted

Hytte Øytun, Trontveitøya i Nissedal kommune

Byggherre

Sameie Wik

Omfang/ kostnad

15000 kr

Status

Ferdigstilt 2013