Et byrom som menneskene ikke går gjennom, men fram og tilbake på. Midt i byen, men likevel uforstyrret. Et fristed fra de urbane, alltidige inntrykk og påtrykk. Rådhusbrygge 2 (RB2) gir deg en uventet nærkontakt med vannet og fjorden, og har med sin enkelhet og renhet blitt Oslos nyeste pustehull.

Er Rådhusplassen en hånd, er RB2 den lengste av de fem fingrene som stikker ut, 145 meter lang og 15 meter bred. Du er på Havnepromenaden, og for hvert skritt du tar utover brygga, legger du stadig mer av byens nærvær og egenart bak deg. I denne nye virkeligheten er verden redusert til tre og stein, luft og vann.

Du kan fremdeles se ikonene Rådhuset og Akerhus festning. Men horisonten mot sør er tydeligere. Du kan fremdeles høre byen. Men lyden av stillhet er så sterk at du også kan høre fjorden. En tangent som slår en tone du ikke finner andre steder i byen.

Her ute har du skrellet bort byen og er klar for å sanse det nære og få øye på detaljene. Et bølgende tregulv – dønninger på land som danner fristende sittebenker og vennlig visuell variasjon. Rustbrune rammer av stål gir trygghet og fasthet. Brostein som alltid har vært der, men som byutviklingens asfalt begravde i flere tiår, understreker det solide og bestandige. Biter med glassgulv, så du kan se fjorden under føttene dine. Og er du klar for det virkelige uventede – wow – et hull i brygga med nedsenket hengekøye, så legg deg her, lukk øynene, kjenn hvordan tauverket holder deg svevende over vannflaten, og lytt til fjordens subtile orkester.

Det er ikke pretensiøst her ute. Våre trauste materialer gjennom alle tider, tre og stein, er brukt slik den maritime kulturhistorien forplikter, i et formspråk som er stramt, men ikke statisk, og samtidig funksjonelt. Det er taktilt, ikke bare for de tradisjonelle sansene. Tar du deg tid, kommer sjela di også i kontakt med elementene.

Priser

Norges Beste Uterom 2019

Omtaler

Hygge på Brygge
Arkitektur N 2018, nr. 3

Forrige
Forrige

Sandakerveien og Lillo Torg

Neste
Neste

Strømvik stupetårn