Skjøtselsbasert parkutvikling

Forprosjektet ble initiert av Bydel Alna i 2013 som en del av Groruddalssatsingen, og utarbeidet av Alt.arkitektur og STUDIO hp landskapsarkitekter. Arbeidet med detaljprosjektet startet opp i 2015 og er utarbeidet av bar bakke. Forprosjektrapporten la premisser for utvikling av en park med fokus på økt biologisk mangfold, samtidig som det skulle legges til rette for aktivitet og sosial bærekraft.

Området har vært en del av historiske Haugerud gård, og vegetasjonen på stedet viste spor av å være tidligere hagemark/lauveng, skjøttet som en mer lysåpen skog med slåttemark. I tillegg til et større lagerbygg har det vært grisehus, stansefabrikk, snekkerfabrikk og bygdesag inne på området. Lagerbygget ble sanert, men fundamentet ble stående igjen sammen med enkelte rester av grunnmurer fra stansefabrikken og snekkerfabrikken. Gjengroing har pågått siden 1940 tallet og ved prosjektets oppstart var området preget av tett kratt. Beboerne i nærmiljøet opplevde dette som et utrygt sted.

I detaljprosjektet laget vegetasjonsrådgiver Tanaquil Enzensberger en langsiktig skjøtselsplan med mål om å skjøtte og pleie fram en tilstand nær det som var i det opprinnelige kulturlandskapet i området; et ønske om rik natur- og opplevelsesverdi, et godt sted for mennesker, naturlig vegetasjon, dyr og fugler. Dette innebar tynning av kratt og fristilling av enkelte større trær for å slippe til lys i de lavere sjiktene. En mer lysåpen skog sammen med skjøtsel som slåttemark gir bedre vilkår for et variert urte- og grassjikt, en skogspark med økt biologisk mangfold. Heldigvis gir dette også fordeler for oss mennesker i form av større opplevd trygghet i en mer åpen og oversiktlig park. Hageform AS er engasjert av bydelen med en femårig kontrakt, og utfører skjøtselsarbeidene i tråd med planen for parken.

Medvirkning i lokalmiljøet har vært en grunnstein i utviklingen og Bydel Alna fortjener medalje i sosial bærekaft med sitt arbeid. Basert på resultatene fra medvirkningsprosessen har bar bakke landskapsarkitekter sammen med bydelen utviklet elementene som utgjør de sosiale arenaene. Her har det vært fokus på enkle virkemidler og robuste, naturlige materialer. Hovedforbindelsen gjennom parken er etablert med en bred lyssatt grusvei som gir tilgang til ulike plasser og sosialt fleksible sittemuligheter.

Stiforbindelser på tvers er tydeliggjort med flis som dekke, frest opp på stedet fra skjøtselsarbeidene.

Grunnmurer fra tidligere bygg er ombrukt og en større aktivitetsflate er etablert på fundamentet fra et tidligere lagerbygg. Her er det lagt til rette for ulike arrangementer, både lavterskel, spontane happenings og de mer planlagte, konserter, markeder etc. Det er tribune, belysning og uttak for strøm. Brukerne kan selv skru på strøm/lys med en bryter som er integrert i den ene benken.

Vi ser at området blir tatt i bruk, og flere arrangementer har blitt gjennomført med stort engasjement fra nærmiljøet. Bydel Alna har med dette lykkes i å skape en sosial arena for nærmiljøet der uformelle møter og fysisk aktivitet går hånd i hånd med naturverdier og økt biologisk mangfold.

Haugerudparken
Haugerudtunet, 0673 Oslo

Oppdragsgiver
Oslo kommune v/ Bydel Alna

Areal
12 daa

Foto
Hovedfoto: Ellen Johanne Jarli
Fotogalleri: Tove Lauluten

Neste
Neste

Bekkelagsbadet